Wil jij indicatie verpleegkundige worden?

Zorg aan huis, een wereld van verschil

Het kan iedereen overkomen; u valt en breekt uw heup. Natuurlijk wordt u daaraan geopereerd. Waarschijnlijk zult u enige tijd moeten revalideren. Maar daarna? Er komt een dag dat u weer naar huis gaat. Hoe redt u zich daar? Kan u nog zelfstandig douchen of lukt dit niet meer goed?

Maar ook als u ouder wordt kan de behoefte aan zorg toenemen. Wat als u een wond heeft die wondzorg nodig heeft? Of misschien wel een sonde? Lukt het u niet om het overzicht over uw medicatie te bewaren?

Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden waardoor u zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunt blijven wonen, met een beetje hulp. In deze rubriek spreken we 3 zorgvragers over de vormen van thuiszorg die zij ontvangen.

Mw Yilmaz wordt dagelijks gedoucht door haar nichtje vanuit een PGB

In 2015 heb ik een hartinfarct gehad. Dat was een hele spannende periode voor mij en mijn familie. Na een lange revalidatieperiode mocht ik weer naar huis, maar daar merkte ik al snel dat ik niet meer de oude was. Ik was heel snel benauwd, waardoor ik mezelf niet meer goed kon douchen. Ook moest ik van de dokter steunkousen dragen omdat mijn benen heel dik waren. Maar bukken ging niet goed en de kousen zitten zo strak dat ik ze zelf niet aankrijg.

De huisarts gaf aan dat ik recht had op thuiszorg, maar steeds een ander in huis, en soms ook mannen. Dat vond ik niet prettig. Gelukkig bood mijn nichtje Samira aan om me te komen helpen. Zij is zelf verzorgende en woont 2 straten bij mij vandaan. Vanaf het eerste moment ging dit heel goed. Ik vind het prettig dat ik geholpen wordt door iemand die ik ken. Ik weet niet wat ik zonder Samira zou moeten.

Dhr Kievit ontvangt dagelijks hulp bij het aandoen van zijn steunkousen (Zorg in Natura)

Ik moet sinds ongeveer 4 jaar steunkousen van de huisarts, omdat mijn benen heel veel vocht vast hielden. De huisarts zei dat dit komt omdat mijn hart niet meer zo goed werkt als vroeger. Ik slik ook plaspillen tegen het vocht in mijn benen. In het begin hielp mijn vrouw me met het aandoen van de steunkousen, maar die is helaas 2 jaar geleden overleden. Ik heb geprobeerd om de kousen zelf aan te doen, maar dat lukt echt niet omdat ze zo strak zijn.

Ik heb daarom sinds 2 jaar hulp van de thuiszorg. Elke ochtend en elke avond komt er een lieve zuster helpen met het aan- en uit doen van mijn kousen. In het begin was het wel een beetje wennen om steeds vreemde mensen in huis te hebben, maar het zijn allemaal schatten. Ik vind het nu wel gezellig als ze komen.

Omdat ik de hulp van een thuiszorgorganisatie ontvang, heb ik geen zorgen om betalingen en papierwerk. Alles wordt netjes geregeld tussen de thuiszorgorganisatie en de verzekering.

Mw Pieterse ontvangt begeleiding vanuit de gemeente (WMO)

Ik ben sinds mijn jeugd al bekend met depressies. Soms gaat het weken goed, maar soms heb ik al moeite om in de ochtend mijn bed uit te komen. Sinds 3 jaar ontvang ik daarom begeleiding vanuit de WMO. De verzorgende die mij helpt, kent mij door en door. Ze weet hoe ze me kan motiveren om uit bed te komen, te douchen en boodschappen te doen. Ook op momenten dat het even wat minder met mij gaat. In de moeilijke periodes gaan we samen boodschappen doen of helpt ze me met het online bestellen van de boodschappen. Door haar praktische positieve instelling, lukt het me

om de dingen te doen die ik moet doen. Door haar heeft mijn leven meer ritme gekregen. Dat komt mijn depressie ten goede.

Mijn verzorgster is een schat, ik zou niet meer zonder haar kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je naam *
Je e-mailadres *

Login